De Batterie

home contact
debatterie? projecten nieuws downloads op maat Logo Stad Brugge

DEN OVERDRACHT-3

januari 2018 - juni 2018


#toekomstvanRSL

In het project "Den overdracht" trekken we met kinderen uit verschillende buurten van Roeselare de stad in. Als uitgangspunt nemen we het onderzoek naar verschillende plaatsen in Roeselare en hoe die in de tijd evolueerden. We onderzoeken het verleden van de plaatsen en bevragen de buurtbewoners, opa's, oma's en passanten in onze rollende kabinetten.

Hoe zagen zij Roeselare veranderen en welke metamorfoses bleven hen het meest bij?  Deze verhalen verwerkten de kinderen in verschillende grafiek-ateliers en het grafisch boek "Den overdracht" kreeg stilaan vorm.

 

Vanuit dit archief dachten we de kinderen na over de evolutie van de stad en welke factoren hier een rol in kunnen spelen.

In beide groepen kozen de kinderen een 6-tal plaatsen die voor hen belangrijk waren. Ze ontwikkelden een nieuwe toekomst voor deze plek en gaven dit vorm in animatie-film.

Een verrassend kunstenparcours voor het publiek, sluit het het project af.

In het parcours doorheen de stad ontdekt de bezoeker de werken van de kinderen, telkens een ingreep in de publieke ruimte. De kinderen dachten na over hoe ze hun toekomstbeeld konden vertalen in een symbolisch beeld. Ze brengen ons geen letterlijke vertaling maar laten ons ontdekken, voelen en misschien begrijpen ... waar zij met hun stad van de toekomst naar toe willen.

Het project "Den overdracht" neemt gedurende anderhalf jaar 6 klassen mee in een onderzoek naar stadsontwikkeling.

 

In deze laatste fase werden de wijken Beveren Zuid en Zilverberg onder de loep genomen. De 3 boeken omvatten de grafiek en de verhalen van de 6 wijken en worden samen gebracht in een mooie box. Eind juni werd het project afgesloten met een grote expo in TRAX en de voorstelling van "Den Overdracht-box" aan pers en publiek.

 


Roeselare In opdracht van Stad Roeselare, #toekomstvanRSL #spelenmetdestad